Kategoriat
Yleinen

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta puoltaa “luonnontuhontarikoksen (ecocide)” sisällyttämistä osaksi EU:n ympäristörikosdirektiiviä.

Yli 200 järjestöä on tukenut kantapaperia, jolla vaaditaan luonnontuhontarikoksen sisällyttämistä tarkastettuun EU-direktiiviin ympäristönsuojelusta rikosoikeudellisin keinoin, ja jota nyt myös valiokunta puoltaa.

Stop Ecocide Foundation:in  EU:n virastoille toimittama kantapaperi on juuri saanut vahvistuksen, kun EP:n ympäristövaliokunta (ENVI) on äänestänyt sen ehdotuksista EU:n ympäristörikosdirektiivin tarkistamiseksi. Valiokunta on ehdottanut, että EU:n ympäristörikosdirektiiviin lisättäisiin erillinen artikla, jossa säädettäisiin luonnontuhontarikoksesta, joka kattaa “vakavat ja joko laajat tai pitkäaikaiset ympäristövahingot”. Jos luonnontuhontarikos hyväksyttäisiin tarkastettuun direktiiviin, antaisi se jäsenvaltioille mahdollisuuden asettaa syytteeseen sellaisista vakavista ympäristövahingoista, joita ei tällä hetkellä lueta vakaviksi rikoksiksi yhdessäkään jäsenvaltiossa.

Myös Euroopan taloudellinen ja sosiaalinen komitea on kannattanut lisäystä.

 Stop Ecocide Foundationin puheenjohtajan Jojo Mehtan mukaan “Tämä on äänestys ihmiskunnan ja planeettamme tulevaisuudesta. Ympäristörikosdirektiivin uudistaminen on tärkeä mahdollisuus. Luonnontuhonta (ecocide) on yksi perimmäisistä syistä ekologiselle ja ilmastokriisille. Tämän tunnustamisessa on kyse tosiasioiden kohtaamisesta – sen tunnistamisesta, kuinka elämää ja samalla meitä ylläpitävien luonnonympäristöjen harkitsematon tuhoaminen vaarantaa kaiken: meidän elämämme, lapsemme ja oman ja monen muun lajin tulevaisuuden… ja minkä ilmaston ja ekologisen romahduksen etulinjassa elävät kansakunnat jo liiankin hyvin tietävät. Toisaalta, kun säädämme voimaan tämän perimmäisen oikeudellisen reunaehdon joka toimii suojaavana rajana, tarjoamme keskeisen perustan ympäristönsuojelulle luoden samalla edellytykset kohti myönteistä muutosta. Oikeanlaisen oikeuskehyksen avulla innovaatio, luovuus ja toimintainvestoinnit, joita kipeästi tarvitsemme, voivat alkaa virtaamaan oikeaan suuntaan.”


Hän korosti Stop Ecocide Foundation:in viime vuonna koolle kutsuman riippumattoman lakiasiantuntijapaneelin laatiman luonnontuhonnan oikeudellisen määritelmän merkitystä.

“Konsensusmääritelmästä on tullut tosiasiallinen lähtökohta hallituksille, jotka harkitsevat luonnontuhonnan kriminalisointia kansainvälisellä, alueellisella ja kansallisella tasolla. Me ja kaikki ne sadat järjestöt, jotka ovat antaneet tukensa kantapaperillemme, kehotamme luonnontuhonnan sisällyttämistä tähän direktiiviin. Jos EU etenisi yhdenmukaisen määritelmän mukaan, osoittaisi se solidaarisuutta, moraalista johtajuutta ja käytännön oikeudellisia toimia maailmanlaajuisessa kriisissä, joka kohtaa meitä kaikkia.”

Ekosysteemeille laajamittaisten ja pitkäaikaisten vahinkojen sekä tuhojen tuottamisen kriminalisoivan luonnontuhontalain (ecocide) kannatus on voimistumassa ympäri maailmaa ja kiinnostusta siihen ovat osoittaneet niin Tyynenmeren ja Karibian saarivaltiot (Vanuatu, Samoa, Antigua & Barbuda, Malediivit) kuin Euroopan useat valtiotkin (Ranska, Belgia, Suomi, Espanja, Luxemburg, Alankomaat, Tanska). Sitä ovat tukeneet sellaiset korkea-arvoiset henkilöt kuten Paavi, Greta Thunberg ja YK:n pääsihteeri Antonio Guterres. Ensimmäiset valtiot, jotka ovat ilmaisseet kiinnostuksensa luonnontuhonnan kriminalisoimiseksi Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa, ovat Belgia ja Suomi. Myös Euroopan parlamentti on osoittanut sille tukensa useaan otteeseen.

Euroopan parlamentin jäsen Marie Toussaint, joka on ottanut tehtäväkseen edistää luonnontuhonnan tunnustamisen rikoksena EU:ssa, on järkähtämätön:

”Tämä on ensimmäinen askel erittäin lupaavissa neuvotteluissa Euroopan parlamentissa. Tänään ympäristövaliokunta ei ainoastaan ​​pyytänyt tunnustamaan luonnontuhontarikosta Euroopan ympäristörikosdirektiivissä, vaan teki sen käyttämällä Stop Ecocide Foundationin paneelin kansainvälistä määritelmää: ”Luonnontuhonnalla (Ecocide)” tarkoitetaan laitonta tai mielivaltaista tekoa, joka on tehty tietäen, että on huomattava todennäköisyys, että kyseiset teot aiheuttavat vakavaa ja joko laajaa tai pitkäaikaista vahinkoa ympäristölle.”

Keskusteluja jatketaan nyt muissa toimivaltaisissa valiokunnissa, myös oikeudellisten asioiden valiokunnassa, mutta tämänpäiväinen äänestys osoittaa, että Euroopan parlamentissa on poliittinen enemmistö luonnontuhontarikoksen tunnustamisen puolesta.

Green Deal:iin osallistuvan EU:n on oltava kunnianhimoisempi ympäristörikosten torjunnassa. Tämä sisältää yhteisen maapallomme tuhoavien luonnontuhontarikosten lopettamisen. Emme voi hukata tilaisuutta, jonka ympäristörikosdirektiivin tarkistaminen meille antaa.”

Patrizia Heidegger, Global Policies and Sustainability, European Environmental Bureau johtaja, lausui:

”Ympäristörikollisuus on maailman kolmanneksi suurin rikosluokka, ja se on uskomattoman tuottoisa sekä heikentää ympäristötavoitteitamme. Tällä hetkellä ympäristörikosten tekeminen EU:ssa yksinkertaisesti kannattaa. Se, että viranomaiset havaitsevat ne on harvinaista, tehokas syytteeseenpano on vielä harvinaisempaa, eivätkä oikeudelliset tuomiot ole tehokkaita eivätkä varoittavia. Siihen on saatava muutos. Luonnontuhonnan (Ecocide) tunnustaminen ympäristörikosdirektiivissä luo tarvittavan syytteen nostamiseen vaadittavan työkalun ympäristöihimme kohdistuvien hirvittävimpien ja vaarallisimpien loukkausten käsittelemiseksi. Lainsäätäjien on hyödynnettävä direktiivin tarkistusta kansallisten poliisi- ja syyttäjäviranomaisten valtuuttamiseksi. Vaadimme kattavaa luetteloa rikoksista, kovia rangaistuksia, lisää resursseja ja taattua suojelua rikoksista ilmoittaville ympäristön puolustajille.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s