Kategoriat
Yleinen

Turun Sanomien puheenvuoro ja Pohjoismaisen neuvoston luonnontuhonta-lakiseminaari 20.1.2022

Suurlähettiläs emeritus Mikko Pyhälä kirjoitti Ecocide- eli luonnontuhontalaista monipuolisesti ja yksityiskohtaisesti Turun Sanomissa 3.1.2022. Pyhälä kertoo myös Pohjoismaisen neuvoston etäseminaarista seuraavaa:

”Pohjoismaisen neuvoston 20.1.2022 järjestämässä nettiseminaarissa Stop Ecocide International -kampanjan toimitusjohtaja Jojo Mehta sanoi suurten odotusten kohdistuvan etenkin Pohjoismaihin, jotka on perinteisesti nähty kansainvälisen ilmasto- ja ympäristöpolitiikan uranuurtajina. MEP Marie Toussaint (Ranska) sanoi, että sitova EU-laki vaikuttaisi merkittävästi luontokadon torjuntaan myös sellaisissa EU:n jäsenmaissa, joissa luonnontuhonta muuten voisi edelleen jatkua. Mainitun jäsenaloitteen allekirjoittajan Simon Holmströmin (Ahvenanmaa) kysyttyä Toussaintilta EU-komission ehdotuksen riittävyydestä Toussaint vastasi olevan tärkeää, että siihen lisättäisiin mahdollisuus nostaa syyte myös hallituksia vastaan sekä kansainvälisen yritystoiminnan säätely.

Ecosia-teknologiayrityksen Britannian maajohtaja Sophie Dembinski kertoi yrityksensä jo istuttaneen 150 miljoonaa puuta kymmenissä eri maissa hiilen sitomiseksi ja että yritysmaailmassa yhä laajemmin nähdään tärkeänä saada luonnontuhonta rikoksena mukaan kansainväliseen oikeuteen ehkäisemään riman alituksia. Hän sanoi monien yritysten jo muuttaneen toimintaansa varautuen kansainvälisen kriminalisoinnin tuloon.

Pohjoismaisen saamelaisneuvoston varapuheenjohtaja Aslak Holmberg (myös saamelaiskäräjien jäsen) näytti järkyttäviä karttoja luonnonmetsien mittavasta kadosta hakkuiden ja muuttuneen maankäytön seurauksena, minkä vuoksi saamelaisten porot eivät enää löydä metsistä talviravintoa. ”Tämä on uhka koko saamelaiskulttuurin säilyvyydelle, metsälö metsälöltä tuhoaminen on meille ecocide.”

Pohjoismaiden neuvoston nuorisoedustaja Tine Sille Svendsen (Tanska) kertoi maidemme nuorison valtaosan vaativan luonnontuhonnan kriminalisolimista, minkä osoitti tuhansien nuorten parissa tehty kysely.”

Mikko Pyhälä, suurlähettiläs emeritus, tietokirjailija, Ekosäätiön hallintoneuvoston puheenjohtaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s