Kategoriat
Yleinen

Kansainväliset huippujuristit julkistivat määritelmänsä koskien luonnontuhontaa 22.6.2021

Stop Ecocide säätiön pyynnöstä luonnosta laativa asiantuntija paneeli, johon kuuluu 12 erittäin tunnettua kansainvälistä rikos-  ja ympäristöoikeuden lainoppinutta ympäri maailmaa,  on juuri päättänyt kuusi kuukautta kestäneen työnsä.  Tuloksena on “Ecocide”:n eli luonnontuhonnan laillinen määritelmä (englanninkielin ydinteksti ja kommentaari TÄÄLLÄ ja epävirallinen käännös suomeksi täällä) mahdollisena viidentenä kansainvälisenä rikoksena, kansanmurhan, rikosten ihmisyyttä vastaan, joukkotuhonnan ja hyökkäysrikosten rinnalla.

Luonnontuhonnan oikeudellisen määritelmän laatinut riippumaton asiantuntijapaneeli, jonka puheenjohtajana toimi asianajaja ja kirjailija Philippe Sands QC (UK) yhdessä YK: n juristin ja entisen syyttäjän Dior Fall Sow’n (Senegal) kanssa, kutsuttiin koolle vuoden 2020 lopulla vahvasti symbolisena ajankohtana, 75 vuotta sen jälkeen, kun termit ”kansanmurha” ja ”rikokset ihmisyyttä vastaan” otettiin ensimmäisen kerran käyttöön Nürnbergissä. Hanke syntyi vastauksena Ruotsin hallituspuolueiden parlamentaarikkojen pyyntöön.

Stop Ecocide -säätiön puheenjohtaja ja paneelin koolle kutsunut Jojo Mehta sanoi: ”Tämä on historiallinen hetki. Asiantuntijapaneeli kokoontui vastauksena kasvavaan poliittiseen haluun saada todellisia vastauksia ilmasto- ja ekologiseen kriisiin. Ajankohta on oikea – maailma havahtuu vaaraan, joka tulee vastaamme, jos jatkamme nykyistä tietämme pitkin.”

Hän jatkoi, että “valmistelutyö oli korkeatasoista, yhteistyöhön perustuvaa ja monien asiantuntijoiden informoimaa, samoin kuin julkinen kuuleminen, joka käsitti satoja oikeudellisia, taloudellisia, poliittisia, nuorison, uskonnollisten yhteisöjen ja alkuperäiskansojen näkökulmia. Tuloksena oleva määritelmä on  saatu aikaan hienosti koskien sitä, mitä on tehtävä konkreettisesti ekosysteemien suojelemiseksi, ja sitä, minkä valtiot voivat hyväksyä. Se on ytimekäs ja voimakas, perustuu vahvoihin oikeudellisiin ennakkotapauksiin ja se on hyvin yhteensopiva nykyisten lakien kanssa. Hallitukset tulevat ottamaan sen vakavasti, ja se tarjoaa toimivan oikeudellisen välineen, joka vastaa todellista ja kiireellistä tarvetta maailmassa.”

Lue lisää aiheesta Stop Ecocide Internationalin lehdistötiedotteesta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s